Vermoeden van een inbraak: bel 112!


112, daar voorkom je inbraak mee. Snel alarm slaan, maakt de kans om inbrekers te pakken immers aanzienlijk groter. Hoe eerder bewoners 112 bellen, des te sneller de politie kan reageren. De politie is dol op boeven vangen, dus ze komen echt met liefde langs…

Bij het gros van de inbraken speelt onachtzaamheid een rol. Iedereen zet na het koken het gas uit of na het tanden poetsen de kraan. Maar de voor- of achterdeur op slot draaien, blijkt minder vanzelfsprekend. Een inbreker heeft maar een minuut nodig om zijn slag te slaan, dus ook als je de wasmachine boven leeghaalt of de kinderen even naar school brengt; deuren op slot.

Inbreker heeft maar een minuut nodig

60% komt binnen via de achterdeur en heeft maar 1 minuut nodig

De zomer is voor inbrekers een toptijd. Een inbreker kiest een woning uit waar hij gemakkelijk binnen kan komen. De zomerperiode, met veel open ramen en deuren, is dus ideaal.
Naast het gemak om de woning binnen te komen, is ook de afwezigheid van bewoners een belangrijke risicofactor. Inbrekers hebben er een hekel aan om tijdens hun ‘werkzaamheden’ gestoord te worden. De zomer, waarin mensen soms wel weken op vakantie zijn, biedt de mogelijkheid om ongestoord hun slag te slaan.

Zorg voor bewoonde indruk

Voor inbrekers is het vaak eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn. Geen auto op de oprit, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt. Geef potentiële inbrekers de indruk dat u zo binnen zou kunnen wandelen. Dat kan bijvoorbeeld door de buren te vragen om het huis in de gaten te houden, de post te verwijderen of hun auto op uw inrit te parkeren. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft. Een tijdschakelaar op de lamp, radio of tv zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is.

Informeer uw directe buren

Het altijd verstandig om de directe buren te infomeren over uw vakantie. Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort, terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om te bellen. Dus schroom niet om bij verdachte situaties 112 te bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie.

Nog even wat cijfers

200 inbraken per dag.
Gemiddeld heeft de inbreker 30 tot 60 seconden nodig om binnen te komen.
80% van de woninginbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker, dus iemand die “toevallig” langsloopt.
60% komt binnen via de achterdeur.
90% van die deuren zijn niet goed beveiligd.

De gemiddelde schade bedraagt 2.650,00 euro
De verzekering betaald gemiddeld 1.200,00 euro

Wordt vervolgd……………

Projectteam Kruidenwijk Veilig

Uw reactie